Anasayfa | Site İçi Arama
 Türk Loydu Hakkında  Deniz Endüstrisi Hakkında  Endüstri ve Belgelendirme Hizmetleri  Plan Kontrol ve Araştırma Hizmetleri  Müşteri Destek Hizmetleri 
Gemi Teçhizatı Yönetmeliği
  • Avrupa Birliğine üye ülkeler, ortak taşımacılık politikası çerçevesinde, deniz taşımacılığında emniyeti sağlamak, kaza riskini azaltarak kıyılarda kirliğe engel olmak amacıyla; 96/98/EC Gemi Teçhizatı Yönetmeliğini düzenleyerek gemilerde kullanılacak teçhizatla ilgili uluslararası sözleşmelerin sabit bir şekilde uygulanmasını ve bu teçhizatın Topluluk içerinde serbest dolaşımını sağlamayı hedeflediler.
  • Gemi Teçhizatı Yönetmeliği Avrupa Birliği’nde 20.12.1996 tarihinde 96/98/EC numaralı Direktif olarak yayınlandıktan sonra; uyumlaştırılması 29/11/2002 tarihinde Konsolide Edilmiş Metin olarak 2002/84/EC numarası ile yayınlandı.  Ülkemizde Gemi Teçhizatı Yönetmeliği olarak yayınlanma tarihi ise 23.10.2005 dir.Gemi Teçhizatı Yönetmeliği; çeşitli uluslararası Antlaşmaların isteklerine de uygun olması gereken mevcut veya yeni gemilerde kullanılacak olan ve Yönetmeliğin A.1 Ek’inde belirtilen teçhizata uygulanır.
    Ek A.1, aşağıda sıralanan ana başlıklar altındaki teçhizatı içerir:
    - Can kurtarma teçhizatı,
    - Deniz kirliliğini önleme teçhizatı,
    - Yangından korunma,
    - Seyir teçhizatı ve,
    - Telsiz haberleşmesi teçhizatı.
    Ek A.2'de listelenen teçhizatın halen tanınmış onay ve/veya test standartları yoktur. Ancak, bu tür bir standardın kabulü ve yürürlüğe girişini takiben, ilgili teçhizat Ek A.2'den A.1'e aktarılabilir. Bu tür teçhizatın Ek A.1'e aktarılmasına kadar ulusal kuralların isteklerini sağlaması zorunludur.
  • Gemi Teçhizatı Yönetmeliği -bu teçhizatın kullanıldığı gemiler, bu süre içerisinde Topluluk sınırları içerisinde olsun ya da olmasın- aşağıda tanımlanan gemilerde kullanılan teçhizata uygulanacaktır:
    a. İnşası sırasında Topluluk sınırları içerisinde olsun ya da olmasın yeni Topluluk gemileri,
    b. Daha önce gemide bahsedilen teçhizatın kullanılmadığı ya da uluslararası sözleşmeler tarafından aksi belirtilmediği sürece, daha önce gemide bahsedilen teçhizatın kullanıldığı, fakat daha sonra değiştirildiği mevcut Topluluk gemileri.
  • “Topluluk gemileri”, emniyet sertifikaları uluslararası sözleşmeler uyarınca Üye Devletler tarafından ya da Üye Devletler adına alınan gemileri ifade etmektedir. Bu tanım üçüncü devlet idaresinin isteği üzerine bir Üye Devlet idaresi tarafından verilen sertifikalara sahip gemileri kapsamamaktadır.
  • Uygunluk Değerlendirilmesi yapılarak Yönetmeliğe uygunluğu sağlanan ürünlere  uygunluk işareti iliştirilir.
  • Bir Gemi Teçhizatı ekipmanının uygunluk değerlendirmesi için başvuru, Başvuru Formu doldurmak suretiyle yapılır. Başvuru Formu eksiksiz olarak doldurulmalı, açıklama ihtiyacı duyulması halinde Türk Loydu’na başvurulmalıdır.
  • Başvurunun uygun bulunması halinde hizmetin içeriği ve bedelini içeren Türk Loydu teklifi başvuru sahibine iletilir. Başvuru sahibinin TL teklifini onaylaması ve imzalaması ile işlemler başlatılır.
  • Gemi Teçhizatı ekipmanı uygunluk yönünden yerinde kontrol edilir, gerekli testler yapılır. Ürüne uygulanan modüle göre kontrol, deney ve testler tamamlandıktan sonra Türk Loydu tarafından bir rapor düzenlenir. Bu raporda yapılan kontrol, deney ve testler ile ilgili kural ve standartlar belirtilir; ürünün bu standartlara uygunluğu, kanıtları ile yazılır.
    Bu raporun bir kopyası başvuru sahibine verilir.
  • Sonuçların değerlendirilerek uygunluğun belirlenmesinin ardından, uygulanan modüle göre AT Tip İnceleme Belgesi ve/veya Uygunluk Belgesi düzenlenerek; başvuru sahibine  işareti yanında Türk Loydu kimlik kayıt numarası kullanma hakkı verilir.
    Başvuru sahibi, üründe temel gereklere veya ürünün kullanımı için belirlenmiş şartlara uygunluğu etkileyebilecek değişikliklerin olması durumunda, “Uygunluk Belgesi”ne ilişkin teknik dosyayı muhafaza eden Türk Loydu’nu onaylanmış üründeki değişiklik hakkında ek onay almak üzere bilgilendirir. Bu ek onay, gerekli uygunluk değerlendirmesi sonucunda,  önceki asıl “Uygunluk Belgesi”ne ek şeklinde verilir.
  • Belgelerin askıya alınması ve iptali
    Türk Loydu, gereken modüllerde belirli sürelerde (yılda en az 1 kere) uygunluğun devamını kontrol eder. Uygunluğun devam etmediğinin tespit edildiği aşağıdaki durumlarda Türk Loydu üretici veya yetkili temsilcisinden ürünün yönetmelik hükümlerine uygun hale getirilmesini yazılı olarak ister:
    - Üretimin kontrolü veya kalite yönetim sisteminin denetimi sırasında önemli uygunsuzlukların tespit edilmesi halinde (küçük uygunsuzlukların bulunması halinde üretici düzeltici faaliyet gerçekleştirir),
    - CE işaretinin üretici tarafından aslına uygun olamayan biçimde veya uygun olmayan yollarla kullanıldığının saptanması halinde,
    - Müşteri şikâyetlerinin haklı bulunması/doğrulanması halinde,
    - Belgelendirilmiş üründe yanlış veya yanıltıcı bilgi veya doküman elde edilmesi halinde,
    - Piyasa Gözetiminden sorumlu olan Denizcilik Müsteşarlığı tarafından talep edilmesi halinde,
    - Türk Loydu’nun yeniden değerlendirdiği bir uygunsuzluk üzerine üreticiden talep etmesi halinde.
  • Bu bildirimde, tespit edilen uygunsuzluğun yönetmeliğin hangi hüküm veya hükümlerini yerine getirmediği belirtilir ve düzeltilmesi için uygun bir süre tespit edilir. Bu uygunsuzlukları barındıran hiç bir üründe Türk Loydu kimlik numarası ve Gemi Teçhizatı Yönetmeliği ile ilgili Türk Loydu tarafından düzenlenmiş belgeler kullanılamaz. Bu uygunsuzlukları barındıran bir üründe Türk Loydu kimlik numarası ve Gemi Teçhizatı Yönetmeliği ile ilgili Türk Loydu tarafından düzenlenmiş belgelerin kullanıldığının tespit edilmesi ve/veya uygunsuzluğun verilen sürede giderilmemesi, müşterilerden gelen şikâyetlerin yapılan muayeneler sonucunda doğrulanması ve yetkili kamu kuruluşlarınca yasal olarak talep edilmesi halinde, TL üretici ve/veya yetkili temsilcisine verilen belge, yetki ve sorumluklarını iptal eder ve yasal haklarının korunması için gerekenleri yapar. TL iptal ettiği belge ve sorumlulukları, diğer onaylanmış kuruluşlara, Türkiye’de Gemi Teçhizatı Yönetmeliği kapsamında piyasa gözetiminden sorumlu olan Denizcilik Müsteşarlığı’na ivedilikle yazılı olarak bildirir.
  • Türk Loydu tarafından uygunluk değerlendirmesine tabi olarak  işaretinin yanında Türk Loydu sicil numarasını kullanması onaylanmış olan firmalar,  “Türk Loydu Tarafından MED Belgesi Uygunluk Değerlendirmesi Yapılan Ürün ve Firmalar Listesi” ile Türk Loydu web sayfasında yayınlanmaktadır.
Hür FIRTINA
Malzeme ve Ürün Sertifikalandırma Birim Başkanı
E-Posta: marineequipment@turkloydu.org
Telefon: +90 216 581 37 22
+90 532 720 14 45
Fax: +90 216 581 38 10
Türk Loydu İktisadi İşletmesi
Merkez Ofis - Deniz Endüstrisi Bölümü
Tersaneler Cad. No: 26
34944 Tuzla-İstanbul
Türkiye
E-Posta: deniz@turkloydu.org
Telefon: +90 216 581 37 00
Fax: +90 216 581 38 10













Bireysel Kaynakçı Sertifikalandırma Başvuruları
29.7.2010


MARPOL EK VI- ODS RECORD BOOK
27.7.2010


Paris MoU 2009 Raporu Açıklandı...
30.6.2010
Liman Devleti Kontrolleri için oluşturulan Paris Memorandumu 2007-2009 yıllarını kapsayan denetleme sonuçlarına ilişkin olarak hazırladığı 2009 yıllık raporunda yer alacak Klas Kuruluşları ve Bayrak Devleti performans tablolarını açıkladı.

WWEC 2010 9.DÜNYA RÜZGAR ENERJİSİ FUARI
8.6.2010


Denizcilik Sektörüne Türk Loydu’ndan yeni bir belgelendirme !..
18.5.2010

Türk Loydu, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda sanayimizin gelişimine katkı sağlayacak hizmet verme bilinciyle, ISO 30000 Gemi Geri Dönüşümü Standardı ile ilgili çalışmalarına başlamıştır. Denizcilik ve belgelendirme sektöründeki tecrübesi, yetişmiş kadrosu ve bilgi birikimiyle gerekli dokümantasyon ve denetçi altyapısını kısa sürede hazırlamış olup belgelendirme faaliyetlerine başlamıştır.



TÜRK LOYDU VAKFI ile İMEAK DTO arasında eğitim ve belgelendirme alanında işbirliği
12.5.2010


Türk Loydu Vakfının 51. Olağan Genel Kurul Toplantısı
29.4.2010
Türk Loydu Vakfının 51. Olağan Genel Kurul Toplantısı Türk Loydu’nun Tuzla’da bulunan tesisinde 27 Nisan 2010 Salı günü gerçekleştirilmiştir.


Haliç Metro Geçiş Köprüsü-Haliç
19.4.2010


TÜRK LOYDU Çukurova Bölgesi'nde Hizmete Başladı..
14.4.2010
TÜRK LOYDU Bağımsız, Tarafsız, Güvenilir, Uzman bakış açısı ve deniyimi ile dünyanın enerji koridoru olacak Çukurova Bölgesi'nde hizmete başladı.

Türk Loydu’ ndan yeni bir belgelendirme daha!..
11.3.2010

Kuruluşların kendilerine uygun bir şikayet yönetim sistemi kurma ve uygulamasıyla fayda edinecekleri gerçeğiyle hareket eden TÜRK LOYDU ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetim Sistemi belgelendirme hazırlıklarını tamamlamış olup, Ocak 2010 itibarıyle faaliyetlerine başlamıştır.





English English
© 2007 Türk Loydu - Tüm hakları saklıdır

TÜRK LOYDU VAKFI İKTİSADİ İŞLETMESİ
Tersaneler Cad. 26, 34944 Tuzla - İstanbul
Tel: (216) 581 37 00 (pbx)

info@turkloydu.org