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Liquefied gas fuel tank loading limit higher than 
calculated using the reference temperature 
 
IGF Code Part A, Section 6.8.2 reads: 
 
6.8.2 In cases where the tank insulation and tank location make the probability very small 
for the tank contents to be heated up due to an external fire, special considerations may be 
made to allow a higher loading limit than calculated using the reference temperature, but 
never above 95%. This also applies in cases where a second system for pressure 
maintenance is installed, (refer to 6.9). However, if the pressure can only be maintained / 
controlled by fuel consumers, the loading limit as calculated in 6.8.1 shall be used. 
 
Interpretation 
 
The alternative loading limit option given under 6.8.2 is understood to be an alternative to 
6.8.1 and should only be applicable when the calculated loading limit using the formulae in 
6.8.1 gives a lower value than 95%. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Note: 
 
1. This Unified Interpretation is to be uniformly implemented by IACS Societies on ships 
contracted for construction on or after 1 January 2020. 
 
2. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the 
vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details 
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement 
(PR) No. 29. 
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