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Other rooms with high fire risk 
 
IGF Code Part A, Section 11.3.3 reads: 
 
11.3.3  The space containing fuel containment system shall be separated from the machinery 
spaces of category A or other rooms with high fire risks. The separation shall be done by a 
cofferdam of at least 900 mm with insulation of A-60 class. When determining the insulation 
of the space containing fuel containment system from other spaces with lower fire risks, the 
fuel containment system shall be considered as a machinery space of category A, in 
accordance with SOLAS regulation II-2/9. The boundary between spaces containing fuel 
containment systems shall be either a cofferdam of at least 900 mm or A-60 class division. 
For type C tanks, the fuel storage hold space may be considered as a cofferdam. 
 
Interpretation 
 
The following "other rooms with high fire risk" should as a minimum be considered, but not be 
restricted to:  
 
1. cargo spaces except cargo tanks for liquids with flashpoint above 60°C and except cargo 
spaces exempted in accordance with SOLAS regulations II-2/10.7.1.2 or II-2/10.7.1.4;  
 
2.  vehicle, ro-ro and special category spaces;  
 
3.  service spaces (high risk): galleys, pantries containing cooking appliances, saunas, paint 
lockers and store-rooms having areas of 4 m2 or more, spaces for the storage of flammable 
liquids and workshops other than those forming part of the machinery space, as provided in 
SOLAS regulations II-2/9.2.2.4, II-2/9.2.3.3 and II-2/9.2.4; and  
 
4.  accommodation spaces of greater fire risk: saunas, sale shops, barber shops and beauty 
parlours and public spaces containing furniture and furnishing of other than restricted fire risk 
and having deck area of 50 m2 or more, as provided in SOLAS regulation II-2/9.2.2.3. 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Note: 
 
1. This Unified Interpretation is to be uniformly implemented by IACS Societies on ships 
contracted for construction on or after 1 January 2020. 
 
2. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the 
vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details 
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement 
(PR) No. 29. 
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