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MODU 
(cont.) 
 

Selective disconnection or shutdown and 
equipment operable after an emergency 
shutdown 
 
2009 MODU Code, Chapter 6, paragraph 6.5.1: 
 
6.5.1 In view of exceptional conditions in which the explosion hazard may extend outside the 
above-mentioned zones, special arrangements should be provided to facilitate the selective 
disconnection or shutdown of: 
 

.1  ventilation systems, except fans necessary for supplying combustion air to prime 
movers for the production of electrical power; 

.2  main generator prime movers, including the ventilation systems for these; 

.3  emergency generator prime movers. 
 
2009 MODU Code, Chapter 6, paragraph 6.5.5: 
 
6.5.5 Equipment which is located in spaces other than enclosed spaces and which is capable 
of operation after shutdown as given in paragraph 6.5.1 should be suitable for installation in 
zone 2 locations. Such equipment which is located in enclosed spaces should be suitable for 
its intended application to the satisfaction of the Administration. At least the following facilities 
should be operable after an emergency shutdown: 
 

.1  emergency lighting under paragraphs 5.4.6.1.1 to 5.4.6.1.4 for half an hour; 

.2 blow-out preventer control system; 

.3  general alarm system; 

.4  public address system; and 

.5  battery-supplied radiocommunication installations. 
 
Interpretation 
 
Where emergency shutdown (ESD) systems are arranged with multiple levels of ESD, the 
requirement in paragraph 6.5.5, that equipment located in spaces other than enclosed spaces 
and which is capable of operation after shutdown as given in paragraph 6.5.1 should be 
suitable for installation in zone 2 locations, shall apply for any ESD level related to gas 
release. Exceptions may be accepted for equipment that are expected to be out of operation 
during drilling operations (such as shore power panel, towing winches, windlass, jacking 
motors etc.). 
 
 
 
Note: 
 
1. This Unified Interpretation is to be uniformly implemented by IACS Societies on units 
contracted for construction from 1 January 2020.  
 
2. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the 
vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details 
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement (PR) 
No. 29. 
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