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Certified Safe Type Electrical Equipment for 
Ships Carrying Dangerous Goods 
 
(Chapter II-2, Regulation 19.3.2) 
 
Regulation: 
 
SOLAS Reg. II-2/19.3.2 reads: 
 
3.2 Sources of ignition 
 
Electrical equipment and wiring shall not be fitted in enclosed cargo spaces or vehicle spaces 
unless it is essential for operational purposes in the opinion of the Administration. However, if 
electrical equipment is fitted in such spaces, it shall be of a certified safe type** for use in the 
dangerous environments to which it may be exposed unless it is possible to completely 
isolate the electrical system (e.g. by removal of links in the system, other than fuses). Cable 
penetrations of the decks and bulkheads shall be sealed against the passage of gas or 
vapour. Through runs of cables and cables within the cargo spaces shall be protected against 
damage from impact. Any other equipment which may constitute a source of ignition of 
flammable vapour shall not be permitted. 
 
 
** Refer to the recommendations of the International Electrotechnical Commission, in 

particular, publication IEC 60092 on - “Electrical installations in ships”. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Note: 
 
31. Refer to IMO MSC/Circ.1120, Unified Interpretations of SOLAS CH.II-2, The FSS Code, 

The FTP Code and related Fire Test Procedures, page 16. 
 
12. This UI SC 79 Rev.1 of UI SC79 is to be uniformly implemented by IACS Members and 

Associates from 1 January 2005. 
 

23. Rev.2 of this UI SC 79 UI SC79 is to be uniformly implemented by IACS Members and 
Associates from 1 April 2006. 
 

4. Rev.3 of this UI SC 79 UI SC79 is editorially amended to refer to MSC.1/Circ.1203. 
 
5. Rev.4 of UI SC79 is to be uniformly implemented by IACS Societies from 1 January 

2017. 
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Interpretation: 
 
1. Reference is to be made to IEC 60092-506 standard, Special features - Ships carrying 

specific dangerous goods and materials hazardous only in bulk. 
 
2. For pipes having open ends (e.g., ventilation and bilge pipes, etc.) in a hazardous area, 

the pipe itself is to be classified as hazardous area. See IEC 60092-506 table B1, item 
B. 

 
3. When carrying flammable liquids having flashpoints less than 23oC as Class 3, 6.1 or 8 

in cargo spaces, the bilge pipes with flanges, valves, pumps, etc. constitute a source of 
release and the enclosing spaces (e.g. pipe tunnels, bilge pump rooms, etc.) are to be 
classified as an extended hazardous area (comparable with Zone 2) unless these 
spaces are continuously mechanically ventilated with a capacity for at least six air 
changes per hour. Except where the space is protected with redundant mechanical 
ventilation capable of starting automatically, equipment not certified for Zone 2 are to be 
automatically disconnected following loss of ventilation while essential systems such as 
bilge and ballast systems are to be certified for Zone 2. 

 
 Where redundant mechanical ventilation is employed, equipment and essential systems 

not certified for Zone 2 shall be interlocked so as to prevent inadvertent operation if the 
ventilation is not operational. Audible and visible alarms shall be provided at a manned 
station if failure occurs. 

 
 Enclosed spaces (e.g., pipe tunnels, bilge pump rooms, etc.) containing such pipes with 

equipment such as flanges, valves, pumps, etc. are to be regarded as an extended 
hazardous area, unless provided with overpressure in accordance with IEC 60092-506 
clause 7. 
 

(MSC.1/Circ.1203) 
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