Yükleniyor...

Kıyı Tesisi Tehlikeli Yük Uygunluk Belgesi Yönergesi Faaliyetleri

29/09/2022 tarihli "Kıyı Tesisi Tehlikeli Yük Uygunluk Belgesi Düzenlenmesi Hakkında Yönerge Değişikliği", tehlikeli yük elleçleyen ve/veya depolayan kıyı tesislerine Kıyı Tesisi Tehlikeli Yük Uygunluk Belgesi düzenlenmesine ilişkin esas ve usulleri içermektedir.

Söz konusu Yönergenin; "Genel Gereklilikler" başlıklı Ek-1 kısmındaki 14.Maddesi ile "Tehlikeli Sıvı Dökme Yüklerin Emniyetli Elleçlenmesi için Gereklilikler" başlıklı Ek-4 kısmındaki 5. Maddesinde aşağıdaki hususlar tanımlanmıştır.

Ek-1 Madde-14

"Geçici depolama için kullanılan kapalı alanlarda acil çıkış, yeterli havalandırma ve su tahliye sistemi tesis edilir. Kıyı tesislerinin söz konusu gerekler için Gemiler İçin Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Yönetmeliği kapsamında Bakanlıkça yetkilendirilmiş klas kuruluşlarından veya kıyı tesisinde istihdam edilen TMMOB'ye kayıtlı makine mühendisinden; geçerlilik süresi azami üç yıl olacak şekilde, kapalı alanın havalandırılmasının, acil çıkış yerlerinin ve su tahliye sisteminin uygunluğuna dair bir uygunluk raporu alması, bu gereklerin yerleşim planında gösterilmesi ve kapalı alanda tesis edilmesi zorunludur. Bu şartları sağlamayan kapalı alanlarda tehlikeli yük depolanamaz."

Ek-4 Madde- 5

"Şamandıra tesisleri hariç kıyı tesislerinde uygun boyutta, standartta ve sayıda serbest bırakma kancaları tesis edilir ve yanaşacak geminin tüm halatlarının serbest bırakma kancasına bağlanması sağlanır. Serbest bırakma kancalarını üreten firmanın bağımsız uluslararası tanınmış bir kuruluştan test raporunun bulunması durumunda; serbest bırakma kancalarının tesisin projesine uygun şekilde yerleştirildiğine ve manyetik çatlak testi sağlamlık raporu olduğuna dair Gemiler İçin Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Yönetmeliği kapsamında yetkilendirilmiş kuruluşlarca düzenlenen bir belgeye kıyı tesisi sahip olmalıdır ve bu belge 5 yılda bir yenilenmelidir. Serbest bırakma kancalarını üreten firmanın bağımsız uluslararası bir kuruluştan test raporunun bulunmaması halinde ise yetkilendirilmiş kuruluştan alınan belgeye ilaveten kancaların çeki testlerinin bir römorkör veya karada çekme kuvveti yöntemiyle test edilerek sertifikası temin edilmelidir. Sadece asfalt ürünleri elleçleyen kıyı tesislerinde serbest bırakma kancası tesis etme zorunluluğu aranmaz.''

Türk Loydu olarak Gemiler için Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Yönetmeliği kapsamında yetkilendirilmiş kuruluş olarak faaliyet göstermekteyiz, serbest bırakma kancalarının tesis projesine uygun şekilde yerleştirildiğinin raporlanması, çeki testine nezaret edilerek raporlanması ile manyetik testlerinin yapılarak raporlanması, geçici depolama için kullanılan kapalı alanların periyodik kontrolünün yapılarak raporlanması kapsamında hizmet vermekteyiz.

Teklif veya Bilgi Talepleriniz İçin: teklif-endustri@turkloydu.org

Top