Yükleniyor...

Türk Loydu, Elektrikli Kara Araçlarının Sertifikasyon, Muayene ve Belgelendirmelerine talip oldu.

18.02.2025

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank’ın katıldığı İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın Haziran ayı Meclis Toplantısında Türk Loydu Vakfı Başkanı Cem Melikoğlu, Türk Loydu’nun elektrikli deniz araçları alanında geliştirdiği hizmetlere ve deneyimlerine ilişkin bir bilgilendirme yaparak, dünyadaki ilk tam elektrikli römorkörün Türkiye’de başarıyla imal edildiğini, Türk Mühendislerinin bir başarısı olan ve beğeni yaratan bu özgün çalışmada klaslama ve belgelendirme işlemlerinin Türk Loydu tarafından gerçekleştirilmesinden gurur duyduklarını belirtti. Tüm dünyanın elektrikli araçlara yöneldiği günümüzde, elektrikli gemi ve deniz araçlarındaki  tecrübelerini elektrikli kara araçlarının sertifikasyon, muayene ve belgelendirme süreçlerinde kullanmak istediklerini,  yerli sanayimizin dünya pazarlarına açılmasında azami katkıyı verebilmek için ulusal kuruluşumuz olan Türk Loydu’nun bu hizmetlere talip olduğunu açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, video konferans yöntemiyle katıldığı Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Oda'nın hem sektörün gelişmesi hem de uluslararası rekabet gücünün artırılması açısından kritik önemde olduğunu söyledi.

Türkiye'nin koster filosunu güçlendirmek için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle 'KOSGEB Kredi Faiz Desteği Yönetmeliği'nde değişiklik yaptıklarını anımsatan Varank, 'Projenin ilk yılında 10 kosteri desteklemeyi ve programın nasıl çalışacağını görmeyi planlıyoruz.” diye konuştu.

Mustafa Varank, deniz taşıtlarının Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programında da stratejik sektörlerden biri olduğuna işaret ederek, inovatif ve yenilikçi projelere bu program kanalıyla da destek alınabileceğini, gelecek aylarda deniz taşıtları dahil olmak üzere diğer öncelikli alanlarda yeni çağrıları duyuracaklarını dile getirdi. Sektörün tamamında Ar-Ge, yenilikçilik ve markalaşma kültürünün daha da gelişmesini istediklerinin altını çizen Varank, başkanlığını yürüttükleri Deniz Teknolojileri ve Sanayisi Teknik Komitesi aracılığıyla nokta atışı eğitimler düzenleyip, potansiyeli olan firmaların Ar-Ge merkezi kurmasını teşvik edeceklerini bildirdi.

Gelecek dönemde gemi sevk sistemlerinde, elektrikli batarya teknolojilerinin yoğun biçimde kullanılacağına işaret eden Varank, şöyle devam etti: 'İç sularda yük ve yolcu taşımacılığı yapan gemilerin, elektrikli gemilere dönüştürülmesi konusu Bakanlığımız koordinatörlüğünde yürütülüyor. Tam elektrikli gemi çalışmalarında, yerli üretim kabiliyetlerinin tespitini bakanlığımız takip ediyor. Firmalarla görüşüyor, saha incelemesi yapıyoruz. Tersanelerle listeler üzerinde çalışıyoruz. Kapsamlı bir rapor oluşturacağız ve Eylül sonunda tüm paydaşlar ve deniz hattı işleten belediyelerle paylaşacağız.
AltText AltText

Top