Türk Loydu Klaslı Katar Deniz Kuvvetleri İçin İnşa Edilen Eğitim Gemilerinden İlki Suya İndirildi
18.02.2025
Türk Loydu Askeri Gemi Kurallarına uygun olarak Türk Loydu denetiminde; Katar Deniz Kuvvetleri için inşa edilen iki askeri eğitim gemisinden ilki olan QTS 91 AL DOHA, 9 Ekim 2020 tarihinde Anadolu Tersanesi’nde düzenlenen törenle denize indirildi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu’nun yanı sıra Denizcilik Sektörü’nün önde gelen isimlerinin katılımıyla düzenlenen törende konuşma yapan Demir; Türk savunma sanayisi olarak, güvenlik güçlerinin ihtiyaçları doğrultusunda son yıllarda birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade ederek, bu projeler çerçevesinde ayrıca 300'ü aşkın platformu çeşitli yıllarda ihraç ettiklerini söyledi.
Türk askeri gemi inşa sektörünün güçlü adımlarla üretime devam ettiğini aktaran ve Türkiye'nin deniz, kara ve havada sağladığı kabiliyeti artık dost ve kardeş ülkelere de sunduğunu hatırlatan Demir 'Askeri gemi inşa sektöründe mevcutta devam eden projelerle orta ve uzun vadede gerçekleştirilmeyi planladığımız projelerin toplam bütçesi 12 milyar dolara ulaşacak.' bilgisini verdi.
Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye ise, denize indirilen silahlı eğitim gemisi için, 'Bu gemi Deniz Kuvvetleri'mize ciddi bir eğitim alanı sağlayacaktır. Burada Katar Kuvvetleri Eğitim Akademi'sine tabi öğrencilere eğitim alanı sağlayacaktır.' dedi. Türkiye'nin savunma sanayisinde kendini ispat ettiğini anlatan Atiyye, Türkiye'nin ileri derecelerde bulunan kabiliyetinden faydalandıkları için mutlu olduklarını söyledi.
Konu ile ilgili bir açıklama yapan Türk Loydu Vakfı Başkanı Cem Melikoğlu; “Türk Loydu ülkemizin gurur kaynağı olarak kabul edilen 150’den fazla ulusal ve uluslararası birçok askeri projenin içerisinde yer almıştır. Bugün gelinen noktada Türk Askeri Gemileri büyük bir gurur kaynağı olarak uluslararası arenada büyük rağbet görmektedir. Türkiye’de gelişen askeri gemi inşası ve ortaya çıkan modern askeri gemiler Türkiye’nin bu konuda ilgi odağı olmasını sağlamaktadır. Tüm bu gelişmeler ise Türk Loydu’nun askeri gemiler konusundaki bilgi ve tecrübesinin hem ulusal hem de uluslararası alanda artmasını sağlamaktadır. Türk Loydu’nun uluslararası arenada her geçen gün büyük bir ivme gösteren başarılarına değerli katkıları bulunan; Savunma Sanayi Başkanlığı’na, Türk Loydu yönetici ve çalışanları ile bu önemli projede Türk Loydu’na güvenen Anadolu Tersanesi ve Katar Deniz Kuvvetleri’ne teşekkür ederiz.” dedi.
İleri teknolojiye sahip bu Silahlı Eğitim Harp Gemileri, yerli ve özgün tasarım ile gövdesi yüksek mukavemetli çelik, üst binası ise alüminyum olarak inşa edilmekte olup, gemilerde eğitim maksatlı tam fonksiyonel iki adet köprü üstü bulunmaktadır.
Orta büyüklükteki helikopter platformuna sahip olacak olan Eğitim Gemileri; OPV tasarımında olup, tam boyu yaklaşık 90 metre, eni 14.2 metre ve deplasmanı 2.150 ton seviyesindedir. Azami sürati 22, ekonomik sürati ise 15 deniz mili (knots) olan gemiler, toplam 150 personel için donatılmış olup, 66 gemi personeli dışında 76 öğrenci ve 8 eğitmen ile her türlü harekât ve sensör-silah kullanma eğitimini verebilecektir.
![]() | ![]() |